ČAJ OD KORIJENA ČIČKA (Institut Josif Pančić)

2.89KM

Upotreba : Korijen i list ubrani pre cvetanja pokazuju hipoglikemični efekat
U narodnoj medicini se koristi: Za pospješenje izlučivanja mokraće,  kod reumatskog artritisa, gihta, anoreksije, kožnih osipa, ekcema i psorijaze

Opis

ČIČAK

Latinski naziv i familija :  Arctium lappa L. (Asteraceae)
Opis : Korijen je mesnato vretenast. Stabljika je crvenkasta, grančice su vunaste. Listovi su srcasto-jajasti, sa lica zeleni, sa naličja sivkasti od dlaka, prizemni deo je vrlo veliki, a ka vrhu sve manji. Glavice su loptaste, u gronjama, sa golim zelenim listićima involukruma koji na vrhu imaju žućkaste kuke. Krunica je purpurno crvena.
Kao ljekoviti dio biljke koristi se : Osušen korijen (Bardanae radix)
Hemijski sastav : Korijen čička sadrži aldehide, poliacetilene, do 50% inulina, pektine, šećere, seskviterpenske laktone, gorke sastojke i fitosterole
Ograničenja u upotrebi : Zbog nedostatka podataka o toksičnim efektima ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja
Način pripreme i upotrebe čaja : Jednu kašičicu usitnjenog korijena čička preliti sa oko 200 ml hladne vode, kratko prokuvati, sud poklopiti i posle 10 minuta procijediti. Piti nekoliko puta dnevno posle jela po šolju čaja.

Pakovanje : 80g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “ČAJ OD KORIJENA ČIČKA (Institut Josif Pančić)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *