ČAJ OD LISTA PERŠUNA (Institut Josif Pančić)

2.55KM

Upotreba : Kao jako sredstvo za olakšavanje izmokravanja i ublaženje grčeva.
Takođe se koristi : U narodnoj medicini kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospješenje lučenja mlijeka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja.

Opis

PERŠUN

Latinski naziv i familija : Petroselinum crispum L. (Apiaceae)
Opis : Stabljika je uspravna sa sjajnim tamnozelenim perasto djeljenim listovima. Štitovi su sa 7-30 zrakova, krunični listići su bijeli ili žućkastozeleni. Plod je jajast, zelenosiv do mrk, cijela biljka prijatnog mirisa. Poreklom je iz istočnog Mediterana, danas se gaji.
Kao ljekoviti deo biljke koristi se : Osušen plod (Petroselini fructus), list (Petroselini folium) ili koren (Petroselini radix)
Hemijski sastav : Plod peršuna sadrži etarsko ulje sa 2-6% apiola i miristicina, flavonoide, furokumarine. List peršuna sadrži osim etarskog ulja i flavonoide i vitamine A, B1, B2, i C. Koren peršuna sadrži uz etarsko ulje, flavonoide, furokumarine i polacetilene.

Ograničenja u upotrebi : Ne preporučuje se upotreba bez nadzora ljekara kod oštećenja bubrega i tokom trudnoće, jer veća količina etarskog ulja može iritirati organe za varenje  i bubrežni parenhim.
Način pripreme i upotrebe čaja :  Jednu kafenu kašičicu  sjemena/lista/korena preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta i procjediti. Piti vruć čaj između obroka 2-4 puta dnevno.

Peršun ( Petroselini folium / Petroselini fructus) ulazi u sastav čajnuh mešavina br: 12, 14, 18, 19, 83, 84

Pakovanje : 50g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “ČAJ OD LISTA PERŠUNA (Institut Josif Pančić)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *