ČAJ OD KORIJENA MASLAČKA (Institut Josif Pančić)

5.58KM

Upotreba : Kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva.  Koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za liječenje virusnog hepatitisa.

Opis

MASLAČAK

Latinski naziv i familija : Taraxacum officinale Weber (Asteraceae)
Opis : Biljka je sa mliječnim sokom, listovi su lancetasti, duboko, nepravilno, testerasto usečeni, sakupljeni u prizemnu rozetu. Cvjetovi su žuti, papus beo, korijen je vretenast, uzduž naboran, sivomrk. Kosmopolitska je vrsta Evroazijskog porekla, raste na mezofilnim livadama, pašnjacima i travnjacima urbanih područja.
Kao ljekoviti deo biljke koristi se : Osušen list (Taraxaci folium) i koren (Taraxaci radix)
Hemijski sastav : Gorke supstance, triterpeni, flavonski glikozidi, inulin (do 40% u korenu starijih biljaka u jesen), fitostroli, vitamin A, karotenoidi

Takođe se koristi : Svježi listovi rozete mladog maslačka skupljeni u proleće pre cvetanja biljke koriste se za pripremanje salate, a pržen samleven koren maslačka kao zamena ili dodatak kafi.
Ograničenja u upotrebi : Može izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba.
Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašičicu usitnjenog korena maslačka preliti sa 200 ml hladne vode, zagrijati i pustiti da ključa  5 minuta i ostaviti da stoji 10 minuta a zatim čaj procijediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja prije jela.
Kafenu kašiku lista maslačka preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 min. Procediti i piti 3 puta dnevno po šolju čaja.

Maslačak ( Taraxaci herba ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 13, 37

Pakovanje :  80 g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “ČAJ OD KORIJENA MASLAČKA (Institut Josif Pančić)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *