Opis
MASLAČAK
Latinski naziv i familija : Taraxacum officinale Weber (Asteraceae)
Opis : Biljka je sa mliječnim sokom, listovi su lancetasti, duboko, nepravilno, testerasto usečeni, sakupljeni u prizemnu rozetu. Cvjetovi su žuti, papus beo, korijen je vretenast, uzduž naboran, sivomrk. Kosmopolitska je vrsta Evroazijskog porekla, raste na mezofilnim livadama, pašnjacima i travnjacima urbanih područja.
Kao ljekoviti deo biljke koristi se : Osušen list (Taraxaci folium) i koren (Taraxaci radix)
Hemijski sastav : Gorke supstance, triterpeni, flavonski glikozidi, inulin (do 40% u korenu starijih biljaka u jesen), fitostroli, vitamin A, karotenoidi
Takođe se koristi : Svježi listovi rozete mladog maslačka skupljeni u proleće pre cvetanja biljke koriste se za pripremanje salate, a pržen samleven koren maslačka kao zamena ili dodatak kafi.
Ograničenja u upotrebi : Može izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba.
Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašičicu usitnjenog korena maslačka preliti sa 200 ml hladne vode, zagrijati i pustiti da ključa 5 minuta i ostaviti da stoji 10 minuta a zatim čaj procijediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja prije jela.
Kafenu kašiku lista maslačka preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 min. Procediti i piti 3 puta dnevno po šolju čaja.
Maslačak ( Taraxaci herba ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 13, 37
Pakovanje : 80 g
Recenzije
Još nema recenzija.