ČAJ OD KORE KRUŠINE (Institut Josif Pančić)

3.54KM

Upotreba : Olakšava pražnjenje creva i koristi se kod zatvora

Opis

KRUŠINA

Latinski naziv i familija : Rhamnus frangula L. (Rhamnaceae)
Opis : Listopadni žbun ili nisko drvo sa glatkom, tamnom korom sa izraženim bjeličastim lenticelama. Mlade grančice su crvenkastosmeđe. Listovi su eliptični, cijeli, sa zašiljenim ili zaobljenim vrhom, cijelog oboda, peraste nervature. Cvetovi su pojedinačni ili ih je nekoliko u pazuhu listova, sitni su i beličastozeleni. Plod je loptasta, ljubičastocrna koštunica. Raste u vlažnim šumama oko vodenih tokova u Evropi, Maloj Aziji, Kavkazu, Sdibiru i Kini.
Kao ljekoviti deo biljke koristi se : Sušena, stabilizovana ili godinu dana odležala kora (Frangulae cortex)
Hemijski sastav : Kora krušine sadrži 4-8% antrahinonskih glikozida (frangulin A i B i glukofrangulin A i B), flavonoide (više od 7%), tanine i peptidne alkaloide.

Ograničenja u upotrebi : Ne preporučuje se duža upotreba kao ni upotreba tokom trudnoće i dojenja
Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima : Kontraindikovana je upotreba kod ileusa
Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašičicu čaja preliti šoljom (200ml) hladne vode, zagrejati i sasvim malo prokuvati. Sud poklopiti i ostaviti da se čaj ohladi, a zatim procijediti. Piti šolju čaja uveče pred spavanje, a po potrebi i ujutru prije jela.

Krušina ( Frangulae cortex ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj :  3, 7, 13, 19, 20, 23, 37, 53, 83

Pakovanje : 80g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “ČAJ OD KORE KRUŠINE (Institut Josif Pančić)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *