Opis
ANIS
Latinski naziv i familija : Pimpinella anisum L. (Apiaceae)
Opis : Uspravna, u gornjem dijelu razgranata stabljika, donji listovi su bubrežasto okruglasti, cijeli, testerasto nazubljeni, a gornji listovi 1-3 puta deljeni sa linearno lancetastim segmentima. Štitovi su sa 8-12 zrakova, sa bezbroj bijelih petočlanih cvijetova. Plod je jajolik, malo dlakav, prijatnog i aromatičnog mirisa. Porijeklom je iz Male Azije, gaji se po baštama i u kulturi.
Kao ljekoviti dio biljke koristi se : Osušen plod (Anisi fructus)
Koristi se i: U industriji hrane i alkoholnih pića kao korigens ukusa i mirisa
Način pripreme i upotrebe čaja : Jednu kafenu kašičicu usitnjenog ploda anisa preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procjediti i piti tri puta dnevno po pola šolje čaja.
Anis ( Anisi fructus ) ulazi u sastav čajne mješavine broj : 101
Pakovanje : 80g
Recenzije
Još nema recenzija.