ČAJ OD KIČICE (Institut Josif Pančić)

3.08KM

Nema na zalihi

Upotreba : Djeluje kao gorko sredstvo (Amarum purum). Gorki sastojci refleksno izazivaju lučenje pljuvačke, sokova i enzima u sistemu organa za varenje, što omogućava bolje i kompletnije varenje hrane. Ovi sastojci dovode i do poboljšanja apetita, a biljke koje ih sadrže koriste se i kao sredstva za jačanje i oporavak organizma. Za vodeni ekstrakt herbe kičice dokazano je da ispoljava protivupalno delovanje kao i da olakšava sniženje povišene telesne temperature.

Nema na zalihi

Opis

HERBA KIČICE

Latinski naziv i familija : Centaurium umbellatum Gilib. (Gentianaceae)
Opis : Jednogodišnja, retko dvogodišnja zeljasta biljka, u gornjem delu razgranata, sa eliptičnim prizemnim lišćem u rozeti i sitnim crvenkastim cvetovima sakupljenim u zbijene štitaste cvasti na vrhu stabla i grančica. Cveta celog leta. Raste svuda, najviše po vlažnim brdskim i planianskim livadama i po svetlim šumama.
Kao lekoviti deo biljke koriste se : Osušeni vršni dijelovi biljke u cvijetu (Centaurii herba)
Hemijski sastav :  Herba kičice sadrži gorke iridolne glikozide, fenolkarbonske kiseline, ksantonske derivate, flavonoide

U narodnoj medicini se koristi: Kao sastojak gorkih čajeva koji djeluju kao sredstva za poboljašanje apetita, kod poremećaja varenja i za ublažavanje tegoba u sistemu organa za varenje.
Način pripreme i upotrebe čaja: Dvije kafene kašike kičice preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja pola sata prije jela.

Kičica ( Centaurii herba ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 3, 31

Pakovanje : 80g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “ČAJ OD KIČICE (Institut Josif Pančić)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *