ČAJ OD CVIJETA KAMILICE FILTER (Institut Josif Pančić)

5.13KM

Primjena: Aktivni sastojci cvijeta kamilice povoljno djeluju na ublažavanje grčeva, eliminisanje gasova i olakšanje varenja. Takođe, djeluju blago umirujuće i na nervni sistem, pa se preporučuje upotreba kod uznemirenosti i nervoze. Obzirom na antiseptična i antiflogistična svojstva aktivnih sastojaka, preporučuje se i za lokalnu upotrebu, za ispiranje rana, za obloge kod opekotina, ekcema ili upale mliječne žlezde, za kupke kod hemoroida.

Opis

FILTER ČAJ OD CVIJETA KAMILICE

Sastav: Cvijet kamilice (Chamomillae flos)

Osobine: Cvijet kamilice sadrži flavonoide, do 2% etarskog ulja, seskviterpenske laktone, kumarine, aminokiseline, gorke sastojke, tanine, holin.

 

Ograničenja u upotrebi : Tokom trudnoće i dojenja izbjegavati upotrebu većih doza preparata od kamilice.

Neželjeni efekti i/ili interakcije sa lijekovima : Kod osoba alergičnih na neku od biljaka iz familije Asteraceae može doći do unakrsne alergijske reakcije. Velike doze mogu zbog prisustva kumarina da utiču na terapiju antikoagulansima.

Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu filter kesicu čaja od cveta kamilice preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5 minuta, procediti. Piti 3-4 puta dnevno po šolju čaja.

Pakovanje: 20 filter kesica

Još nekoliko predloga za upotrebuCvet kamilice se od antičkog doba koristi za njegu lepote, za njegu kože lica i tijela i za njegu kose.

– Za pripremu maske za čišćenje masne i osjetljive kože lica: pomjesati 3-4 supene kasike gline sa 1-2 kašike čaja od kamilice, tako da se dobije kremasta pasta i nanijeti na lice izbjegavajuci predio oko očiju i usana. Masku ostaviti da deluje 15 minuta, zatim isprati vodom, potom lice tamponirati čajem od kamilice i nanijeti odgovarajuću kremu.

– Za pripremu maske za suvu i osetljivu kožu lica: pomešati 3-4 kašike lanenog brašna sa 1-2 kašike čaja od kamilice, tako da se dobije kremasta pasta i nanijeti na lice izbjegavajuci predio oko ociju i usana. Masku ostaviti da deluje 15 minuta, zatim isprati vodom, potom lice tamponirati čajem od kamilice i nanijeti odgovarajuću kremu.

– Posle parenja lica čajem od kamilice, sadržaj filter kesice upotrebiti za “piling” – blagim kružnim pokretima izmasirati kožu lica izbjegavajući predio oko očiju i usna, potom lice umiti mlakom vodom i nanijeti hranljivu kremu.

– Filter kesice čaja od kamilice mogu poslužiti i kao obloge za nadražene i otečene očne kapke – oblogu držati 10-15 minuta, a potom isprati predio oko očiju mlakom vodom.

– Za plavokose – ispiranje kose čajem od kamilice kosi daje lijep sjaj čime se ističe lepota prirodne boje, za tu namenu tri filter vrećice caja preliti sa ½ litra ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, prohlađen čaj koristiti za ispiranje kose posle pranja.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “ČAJ OD CVIJETA KAMILICE FILTER (Institut Josif Pančić)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *